Кліматичні зміни, погодні примхи, виснаження ґрунтів – основні фактори, які викликають стрес у рослин та заважають їх активному розвитку. Сучасним аграріям необхідно постійно вирішувати проблеми стресових станів вирощуваних рослин. А також нівелювати наслідки посухи та дії шкідливих комах і патогенів.
На допомогу аграріям українські вчені розробили препарат "ВАІ-Sі". Створене на основі передових методів роботи з кремнієвими сполуками біодобриво "ВАІ-Sі" попереджує передчасне старіння рослин та сприяє їх активному розвитку.
Кремній – іонний каталізатор для інших мікроелементів
Головною особливістю біопрепарату "ВАІ-Sі" є те, що кремній в ньому знаходиться в іонній формі. Саме в активній іонній формі цей мікроелемент бере участь практично у всіх метаболічних процесах рослин, забезпечуючи їх здоровий та ефективний розвиток. В той час як в пасивна форма переважної більшості кремнієвих з'єднань не дозволяє кремнію виконувати свої функції в повній мірі.
Водночас, перебуваючи у в іонній формі кремній додатково виконує функцію іонного каталізатора для багатьох інших необхідних рослинам мікроелементів. Як показали численні дослідження, він сприяє кращому засвоєнню рослинами інших корисних сполук, що знаходяться в ґрунті.
В якості каталізатору кремній активує перехід інших мікроелементів з важкорозчинних форм в іонну для кращого засвоєння рослинами. Таким чином він дозволяє збільшити та прискорити споживання більшості мікроелементів безпосередньо з ґрунту, наприклад:
- збільшує поглинання фосфору з ґрунту за рахунок підвищення розчинності ґрунтових фосфатів;
- знижує кислотність ґрунту та активізує органічні реакції інших сполук;
- збагачує ґрунти (особливо піщані), формуючи ланцюги між окремими елементами та структуруючи їх;
- забезпечує краще надходження в рослини кисню та вологи.
Такі властивості кремнію дозволяють аграріям зменшити внесення добрив на всіх етапах вирощування сільськогосподарських культур.
Біоактивний імунопротектор для рослин "ВАІ-Sі" – особливості та переваги
Кремній забезпечує повноцінну побудову та здорове функціонування фізіологічного "скелету" культур. За рахунок того, що він присутній у всіх клітинних стінках рослин, поверхневих шарах коріння, стебелів, стовбурів та листя.
При нестачі кремнію та недостатньо сформованому "скелеті" культури стають ослабленими та незахищеними перед зовнішніми негативними впливами. Рослинам складніше протистояти несприятливим погоднім умовам, шкідникам, паразитам та іншим стресовим факторам. І навпаки, при достатній кількості та певних надлишках цього важливого мікроелемента культури отримують можливість потужного розвитку в межах свого селекційного потенціалу.
Біоактивний імунопротектор для рослин "ВАІ-Sі" за рахунок кремнію в іонній формі, що входить до його складу:
- утворює кутикулярно-кремнієву оболонку в поверхневих шарах рослин, яка захищає від проникнення патогенів та перешкоджає надмірній втрати вологи;
- утворює в клітинах рослин гідрофільні сілікатно-галактозні комплекси, що підвищують водоутримуючу здатність, пов'язуючи вільну воду та підвищуючи внутрішню оборотність рослинних клітин.
Отже, кремній, що входить до складу біологічно активного імунопротектора "ВАІ-Sі", сприяє потужному розвитку вирощуваних культур та дозволяє збільшити їх показники розвитку. А для аграрія це перш за все більша врожайність, а отже й більші прибутки.
Кремній "ВАІ-Sі" на допомогу рослинам та аграріям
Імунопротектор на основі кремнію "ВАІ-Sі" не лише дозволяє зменшити застосування основних добрив при вирощуванні сільськогосподарських культур. Він дуже ефективний при одночасному застосуванні зі стимуляторами розвитку рослин. Їх спільне застосування:
- прискорює проростання насіння;
- збільшує інтенсивність формування кореневої системи;
- стимулює процес фотосинтезу;
- активізує синтез білків та вуглеводів;
- сприяє нарощуванню зеленої маси;
- збільшує енергію зав'язі під час цвітіння.
Окремо хочемо повідомити, що проводяться випробування спільного застосування імунопротектора з окремими видами корисних для рослин бактерій. Вже попередні результати свідчать про високі показники за багатьма параметрами розвитку досліджуваних культур.